Wat verandert er in 2025? Alles over BPM voor bedrijfswagens

Voor jou als ondernemer gaat er de komende periode enorm veel veranderen. Voor bestelauto’s geldt op dit moment een bpm-vrijstelling, maar die komt in 2025 ten einde. Vanaf dat jaar moet je belasting betalen voor een bestelauto, net als voor een personenauto. Bedrijfswagens worden gemiddeld 13.000 duurder. Voor elektrische bedrijfsauto’s blijft de bpm-korting wél bestaan. In dit artkel vertellen we meer over de BPM voor bedrijfswagens, wat de veranderingen voor jou betekenen, en de keuzes die je kunt maken met het oog op de toekomst.

Wat is BPM?

BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) is een belasting die in Nederland wordt geheven op de registratie van nieuwe voertuigen. Het doel van deze belasting is het reguleren van het aantal voertuigen op de Nederlandse wegen en het genereren van inkomsten voor de overheid. De bpm is alleen van toepassing op personenauto’s. Bedrijfswagens voor zakelijk gebruik kun je bpm-vrij rijden. Maar wees gewaarschuwd, want deze vrijstelling komt binnenkort te vervallen!

De BPM-korting wordt afgeschaft

De overheid heeft besloten om de 100% bpm-korting op bedrijfswagens af te schaffen. Dit is geen dreiging in de verte, maar een nieuwe realiteit die een enorme impact zal hebben op jouw bedrijfswagenpark. Per 1 januari 2025 verdwijnt de grijskentekenregeling en moeten ondernemers BPM gaan betalen voor een nieuwe bedrijfsauto.

Zoveel duurder wordt jouw bedrijfsauto

De BPM voor bedrijfswagens met een brandstofmotor wordt gebaseerd op de werkelijke CO2-uitstoot van het voertuig. Bestelauto’s met een hogere CO2-uitstoot worden zwaarder belast dan voertuigen met lagere emissies. Er is vastgesteld dat je 66,91 euro per gram CO2 gaat betalen. Hoe ziet dat er uit? Een Opel Vivaro L2 2.0 Blue HDi 145 pk met een catalogusprijs van 28.800 euro en 189 gram CO2-uitstoot krijgt per 1 januari 2025 een prijsstijging van 12.646 euro, oftewel 37%!

De voordelen bij Eurocars Bedrijfswagens

 • Laagste prijsgarantie
 • Gratis geleverd op locatie bij online aankoop
 • Maandbedragen communiceren
 • Vervolgafspraak maken
 • Online kopen, 14 dagen niet goed geld terug
 • Geen jaarcijfers nodig
 • Hoogste klanttevredenheid: 4.9/5

Wat kun je doen?

Het belangrijkste advies dat we kunnen geven is: wacht niet tot het laatste moment. We verwachten een grote run op bedrijfswagens en de levertijden lopen nu al op tot 12 maanden of langer. Kom op tijd in actie! Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om straks geen bpm te hoeven betalen:

 • Vervang je bestelauto in 2024
 • Lease en registreer een nieuwe bedrijfswagen vóór 2025

Het voertuig valt dan nog onder oude bpm-vrije regeling.

Huidige voorwaarden bpm-uitzondering

Tot 1 januari 2025 geldt nog de huidige ondernemersregeling voor bestelauto’s. Als jij aan deze voorwaarde voldoet, hoef je geen bpm te betalen:

 • Aantoonbaar zakelijk gebruik: De bestelauto moet aantoonbaar voor minimaal 10% zakelijk worden gebruikt

Dit betekent dat je moet kunnen bewijzen dat het voertuig hoofdzakelijk voor jouw bedrijfsactiviteiten wordt ingezet.

 

Vanaf 1 januari 2025 geen toegang tot de milieuzones in het geval van een nieuwe diesel of benzine/hybride bedrijfswagen +13.000 euro duurder door BPM heffing

Welke plaatsen hebben een milieuzone?

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat vanaf 2025 tenminste 30 Nederlandse steden een zero-emissiezone moeten hebben. Op dit moment zijn al 65 steden voornemens een milieuzone in te voeren. Dan hebben we het echt niet alleen over Amsterdam en Utrecht.

Per gemeente wordt bepaald hoe groot de zone is. Dit kunnen de straten rondom de binnenstad zijn. Groen gestemde gemeenten zoals Arnhem en Nijmegen, maar ook de randsteden zullen alles binnen de ring tot een milieuzone verheffen

Nieuwe bedrijfswagens met een eerste registratiedatum na 1 januari 2025 mogen geen toegang krijgen tot ddeze emissiezones en daarnaast zijn deze voertuigen ook nog eens gemiddeld 13.000 euro duurder dan in 2024.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Deze aangekondigde maatregelen vereisen belangrijke veranderingen in jouw wagenpark. Een logische stap is om te gaan investeren in uitstootvrije voertuigen, aangezien hierop vanaf 2025 nog géén BPM wordt geheven en uitstootvije voertuigen wél de milieuzones mogen betreden. Toch snappen we bij Eurocars Bedrijfswagens dat nog niet alle ondernemers klaar zijn voor de overstap naar elektrisch en dat omgaan met deze veranderingen uitdagend kan zijn. Om deze reden hebben wij ons financial leasecontract ontwikkeld, waarbij wij ondernemers ondersteunen en ontzorgen bij de overgang naar elektrisch.

Als je bij Eurocars Bedrijfswagens een financial leasecontract afsluit, kun je in de komende jaren jouw bedrijfswagen boetevrij inruilen voor een elektrische bedrijfswagen, wanneer het jou uitkomt. We sluiten vervolgens een nieuwe leaseovereenkomst af met tenminste dezelfde looptijd als je huidige contract. Zo hoef je geen extra kosten te maken bij het overstappen naar een elektrisch voertuig en kun je je altijd aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Daarnaast voorkom je extra hoge aanschafkosten door de afschaffing van de BPM-vrijstelling als je dit jaar nog jouw financial lease afsluit. Lees alles over ons financial leasecontract in onze blog. Kortom, wacht niet langer en kom vandaag nog in actie!

 

Bekijk financial lease aanbod

De voordelen van Eurocars Bedrijfswagens

 • Geen jaarcijfers nodig
 • Online kopen: niet goed, geld terug. Geen zorgen dus als de bedrijfswagen uiteindelijk toch niet bij je past!
 • Gratis thuisbezorgd door heel Nederland bij online aankoop
Open WhatsApp
Hulp nodig?
Eurocars Bedrijfswagens
Welkom bij Eurocars bedrijfswagens. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?
This site is registered on wpml.org as a development site.