In Nederland zullen er in 2025 grote veranderingen plaatsvinden die flinke gevolgen hebben voor ondernemers die in het bezit zijn van bedrijfswagens. Een van deze grote veranderingen heeft betrekking op de bpm voor bedrijfswagens. Vanaf 2025 zal namelijk de bpm-vrijstelling voor ondernemers met een bedrijfswagen opgeheven worden. In dit blog lees je over wat de bpm is, hoe deze wordt berekend, waarom er veranderingen worden doorgevoerd, de vrijstelling voor elektrische bedrijfswagens en de voordelen van Eurocars Bedrijfswagens.

 

Wat is bpm?

Bpm staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Het is een eenmalige belasting die betaald moet worden wanneer je een nieuwe personenauto of een auto uit het buitenland in het kentekenregister laat registreren. In de volgende gevallen ben je verplicht om bpm te betalen:

  • Wanneer je een personenauto naar Nederland importeert die jonger is dan 17 jaar en 10 maanden en deze registreert in het kentekenregister.
  • Wanneer je een bedrijfswagen die jonger is dan 5 jaar importeert en registreert in het kentekenregister en je geen ondernemer bent. 
  • Wanneer je een bedrijfswagen ombouwt tot een personenauto. 
  • Wanneer je een bedrijfswagen ombouwt tot een camper. In dit geval moet je ook bpm betalen als de bedrijfswagen ouder is dan 5 jaar. 
  • Wanneer je in Nederland woont en rijdt met een auto met een buitenlands kenteken. 

Tot op heden was je als ondernemer met een bedrijfswagen dus vrijgesteld van het betalen van bpm. Maar hier komt vanaf 2025 verandering in. 

 

Hoe wordt de bpm berekend? 

De hoogte van de bpm is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de CO2-uitstoot van het voertuig, de netto-catalogusprijs en de leeftijd van het voertuig. Hierbij geldt: hoe hoger de CO2-uitstoot van het voertuig, hoe hoger de bpm is en voor elke gram CO2-uitstoot geldt een tarief van €66,91. Voor nieuwe auto’s geldt dat de datum van inschrijving in het kentekenregister bepaalt welk bpm-tarief gebruikt wordt. Indien je een gebruikte auto (een auto die meer dan 3.000km heeft gereden) importeert, dan bepaalt de datum van eerste toelating van het voertuig welke bpm-tarieven je mag gebruiken.

 

Verandering in bpm voor bedrijfswagens vanaf 2025

Als ondernemer ben je nu nog vrijgesteld van het betalen van bpm voor een bedrijfswagen. Vanaf 2025 gaat dit echter veranderen en zullen ook ondernemers voor een bedrijfswagen met verbrandingsmotor bpm moeten betalen. De bpm is afhankelijk van de hoogte van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hierdoor is de gedachte dat deze maatregel het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om te kiezen voor uitstootvrije bedrijfswagens en te investeren in duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Het gevolg van deze verandering in bpm zal in ieder geval betekenen dat de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen of geïmporteerde bedrijfswagen met verbrandingsmotor aanzienlijk duurder gaat worden. 

 

Vrijstelling van bpm voor elektrische bedrijfswagens

Hoewel de bpm-vrijstelling voor nieuwe en geïmporteerde bedrijfswagens met verbrandingsmotor wordt opgeheven, blijft de bpm-vrijstelling voorlopig gelden voor bedrijfswagens zonder CO2-uitstoot. Dit betekent dat je voor nieuwe en geïmporteerde elektrische bedrijfswagens en bedrijfswagens op waterstof geen bpm hoeft te gaan betalen. Op deze manier wordt elektrisch en duurzaam rijden gestimuleerd door de overheid. 

 

Boetevrij overstappen naar een elektrische bedrijfswagen

Bij Eurocars Bedrijfswagens begrijpen we dat nog niet alle ondernemers klaar zijn voor de overstap naar elektrisch. Om deze reden hebben we een financial leasecontract ontwikkeld, waarbij we ondernemers ondersteunen en ontzorgen bij de overstap naar een elektrische bedrijfswagen. Als je bij Eurocars Bedrijfswagens een financial leasecontract afsluit, kun je in de komende jaren jouw bedrijfswagen boetevrij inruilen voor een elektrische bedrijfswagen. Wij sluiten vervolgens een nieuwe leaseovereenkomst af met tenminste dezelfde looptijd als je huidige contract. Dit betekent dat je geen extra kosten hoeft te maken bij de overstap naar een elektrisch voertuig. Meer weten? Lees het in ons blog.

 

Conclusie

In 2025 wordt de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens opgeheven, wat aanzienlijke financiële gevolgen zal hebben voor ondernemers. De bpm, een eenmalige belasting bij aanschaf van een nieuw of geïmporteerd voertuig, wordt bepaald op basis van CO2-uitstoot, catalogusprijs en datum eerste toelating. Elektrische bedrijfswagens behouden de bpm-vrijstelling, ook na 2024, waardoor ondernemers worden gestimuleerd om duurzame keuzes te maken. Bij Eurocars Bedrijfswagens willen we ondernemers helpen bij de overstap naar elektrische bedrijfswagen. Daarom kunnen ondernemers boetevrij overstappen naar een elektrische bedrijfswagen met een financial lease, zonder extra kosten. Ben jij al overtuigd? Bekijk dan ons financial lease aanbod en doe vandaag nog een aanvraag. 

De voordelen van Eurocars Bedrijfswagens

  • Geen jaarcijfers nodig
  • Online kopen: niet goed, geld terug. Geen zorgen dus als de bedrijfswagen uiteindelijk toch niet bij je past!
  • Gratis thuisbezorgd door heel Nederland bij online aankoop
Open WhatsApp
Hulp nodig?
Eurocars Bedrijfswagens
Welkom bij Eurocars bedrijfswagens. Waarmee kunnen we je van dienst zijn?
This site is registered on wpml.org as a development site.